Corn Beer / Chicha de Jora

Niet alle bieren worden gemaakt van gerstemout. Naast de bekende varianten – zoals rogge en tarwe – zijn er ook exotische granen, zoals in dit geval mais.

De originele Chicha de Jora is overigens geen traditioneel bier, maar aangezien de drank door fermentatie ontstaat, vond hij toch een plekje op Untappd. En dat werd ook wel tijd, want het werd al voor het tijdperk van de Inca’s gemaakt. Er zijn zelfs archeologen die de ontdekking 5.000 jaar voor Christus plaatsen.

Volgens de legendes ontstond het per ongeluk toen hevige regenval een maissilo trof. Het werd erg populair bij de adelijken. Daarnaast werd het gebruikt voor belangrijke religieuze rituelen.

Het traditionele, Peruaanse drankje ontstaat door het kiemen van mais. Van origine gebeurde dat met menselijk spuug, maar gelukkig gebruikt men tegenwoordig ook andere manieren. Daaruit worden de moutsuikers verwijderd. Nadat de wort gekookt is, mag het geheel enkele dagen fermenteren in aardewerken kruiken. Het resultaat is een licht alcoholische Chicha de Jora.

Een goede Chicha de Jora maken de Peruanen gewoon zelf. © Walac.

Niet iedere mais is overigens geschikt. Officieel behoor je de gele jora-mais te gebruiken. Iedere regio gaf er met eigen ingrediënten – zoals quinoa of roze peper – een eigen draai aan.

Hoewel Chicha de Jora door enkele merken op grotere schaal wordt gemaakt, is het typisch een product dat thuis gemaakt wordt. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt als smaakverfijner tijdens het koken. Al wordt het restje graag opgedronken door de kok.

Alcoholpercentage: 1% – 3%
Kleur: Troebel lichtgeel.
Smaakprofiel: Groentesap met een licht zuurtje.
Bijvoorbeeld: Wari (Off Color Brewing), Maíz Azul (La Brü), Maisgold (Rosengarten)

Persoonlijke favorieten

Chicha De Jora (Intertropico): Aangezien er weinig Chicha de Jora’s te verkrijgen zijn in Nederland, is dit voorlopig de enige. Smaakt als lichtzuur water. Vooral leuk voor de stijl, al smaakt het beter dan gevreesd.

Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting. Main image © AtlasMedia.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Mout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s