Black & Tan

on

Black & Tan is niet zozeer een stijl, maar eerder een blend van bestaande bieren, een lichte en een donkere. Al sinds de 17e eeuw voegde men een Ale samen met een Stout. Zware bieren werden in die tijd namelijk hoger belast.

Door te mengen, kon men deze extra kosten ontwijken. De ware purist schenkt het drankje zo in dat er twee duidelijk lagen ontstaan. Dat heeft uiteraard alles te maken met de dichtheid van het bier. Sinds de jaren tachtig gaat men wat vrijer om met de term. Tegenwoordig wordt iedere blend van een donker en een licht bier Black & Tan genoemd.

Black & Tan is dan ook eenvoudig zelf te maken. Je kunt het met 2 eenvoudige bieren proberen en lukt het niet, dan staat het internet vol met recepten en uitleg.

In Ierland wordt overigens de term Half & Half gebruikt. Daar is de originele naam politiek geladen, omdat tijdens de onafhankelijkheidsoorlog een vijandige divisie van de Engelsen bekend stond als de Black & Tans.

Schenk de Stout voorzichtig via een lepel om een mooie scheiding te krijgen. © @wewon31 / Flickr.

Alcoholpercentage: 8% – 11%
Kleur: Van oudsher boven zwart en onder blond. Tegenwoordig vaak een mengsel van de twee.
Smaakprofiel: Afhankelijk van de gebruikte bieren. Meestal een mengeling van Pale Ale en Stout.
Bijvoorbeeld: Black & Tan (Van Moll), 1401 Black & Tan (Berghoeve Brouwerij), Yin & Yang (Evil Twin Brewing)

Persoonlijke favorieten

Black & Tan Port Charlotte BA (Brouwerij Emelisse): Alsof de stijl nog niet apart genoeg is, werd dit heftige bier ook nog op vaten gerijpt.

Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting. Main image © Steven Guzzardi / Flickr.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s