Dry Hopping

Dry Hopping, ofwel het minder vaak gebruikte Drooghoppen of Koudhoppen, is het toevoegen van hop aan de afgekoelde wort, ná het koken. Tijdens het gisten of lageren wordt een buidel met hop in het bier geplaatst. Natuurlijk is het ook mogelijk de hop los aan de vloeistof toe te voegen.

Het grote verschil is dus dat de hop niet gekookt of zelfs verhit wordt. Dit heeft vooral invloed op de alfazuren, die in dit geval niet worden vertaald in meer bitterheid. Op deze manier wordt wel het natuurlijke aroma verhoogd en de smaak intenser. Je ziet deze techniek dan ook het meest bij Pale Ales en IPA’s.

Ook bekende bieren maken gebruik van deze methode, zoals deze bekende trappist. © Orval.

Omdat Dry Hopping niet voor bitterheid zorgt, worden meestal ook tijdens het koken al bitterhoppen toegevoegd. Drooghoppen – waar vooral aromahop voor wordt gebruikt – is dus echt een extraatje.

Er zijn ook brouwerijen die hun label voorzien van Double en Triple Dry Dopped. Hoewel dit geen begrensde termen zijn, betekent het meestal dat de hoeveelheid hop simpelweg groter is. Deze zijn dus vaak nog wat bitterder.

Eén van de bekendste bieren die met Dry Hopping tot stand komt, is trappistenbier Orval. Andere voorbeelden zijn Liberty Ale van Anchor, 90 Minute Imperial IPA van Dogfish Head en Stille Nacht van De Dolle Brouwers.

Main image © Missy Fant on Unsplash.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s