Pilsner – Italian

on

Pilsners zijn er in vele soorten en maten. De stijl ontstond in het tegenwoordig Tsjechische stadje Pilsen, maar ook de Duitsers hebben het gerstenat door hun aderen stromen. Minder bekend is de Italiaanse variant.

Waar een land aan een stijl wordt gekoppeld, gaat het meestal om lokale ingrediënten. Bij Italian Pilsner is dat niet helemaal het geval. Hier is het belangrijkste kenmerk dat er het bier gedryhopt wordt (lees meer over Dry Hopping).

Zoals meer stijlen is Italiaanse Pils ontstaan door een ongelukje. Agostino Arioli – brouwmeester bij Birrificio Italiano – wilde in 1996 een Duitse Pilsner nabootsen. Hij gebruikte echter de techniek van Dry Hopping, waardoor het eindresultaat compleet anders werd. Hij doopte het Tipopils, wat zoveel betekent als “soort van pils.”

Het origineel, waar deze stijl mee ontstond. © Birrificio Italiano.

Door de jaren heen raakten brouwers wereldwijd enthousiast en werd de stijl in andere landen uitgezet. Zeker toen Firestone Walker de variant Pivo Pils brouwde, won deze aan populariteit. Zij behielden wel de Europese hoppen, omdat deze subtieler zijn dan de Amerikaanse.

Alcoholpercentage: 4% – 5,5%
Kleur: Lichtblond en ongefilterd.
Smaakprofiel: Een frisse balans tussen typische Pils en aromatische hoppen.
Bijvoorbeeld: Tipopils (Birrificio Italiano), Mockingbird – Tipopils (Maximus Brouwerij), La Rulles Pils (Brasserie Artisanale de Rulles)

Persoonlijke favorieten

Ferngespräch (Blech.Brut): Voor een “simpel” pilsje best lekker. Er blijft iets sappigs hangen wat ik niet helemaal kon thuisbrengen.

Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting. Main image © Unsplash.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s