Farmhouse Ale – Saison

Farmhouse Ales zijn bieren die – oorspronkelijk – gemaakt worden in de winter, om tijdens de zomermaanden gedronken te worden door de werklieden.

Saison ontstond in de Waalse provincie Henegouwen. Het bier werd gebrouwen in koude maanden, om bederving te voorkomen. Dit werd opgeslagen en er werd extra hop toegevoegd om de houdbaarheid te vergroten.

Tijdens de zomer kon het gedronken worden, voornamelijk door seizoensarbeiders (saisonniers) in het oogstseizoen. Sterker nog, het was een deel van hun loon en ze mochten het tijdens hun werk drinken. In het Nederlands spreken we dan ook wel eens van Hoevebier.

Na – maar ook tijdens – een zware dag op de akkers smaakte een lichte Saison heerlijk.

Saison is een licht bier, dat door hergisting op de fles relatief veel koolzuur heeft. Het belangrijkste element van deze stijl is niet mout of hop, maar gist. Deze zorgt ervoor dat er weinig suikers overblijven, wat resulteert in een droge afdronk.

Vroeger zat er weinig alcohol in Saisons, terwijl ze tegenwoordig wat zwaarder mogen zijn. Soms worden ook kruiden en specerijen (denk aan gember of koriander) toegevoegd en vaak is er een lichtzure smaak waar te nemen.

Saison kent overigens officiële regels. Als het bier op meer dan twee punten afwijkt, mag je dan ook niet meer van deze stijl spreken.

  • Gebrouwen in de provincie Henegouwen, België
  • Vooral regionaal verkrijgbaar
  • Een goed gehopt en/of gekruid bier
  • Bier van een hoge gisting met nagisting in de fles
  • Een hoge vergistingsgraad voor een droge afdronk
  • Voornamelijk gerstemout, andere granen mogen toegevoegd worden
  • 5% tot 6,5% alcohol
  • Bier met een dorstlessend karakter
  • Donkerblonde tot roodbruine kleur
  • Afgevuld in flessen van 75 cl
Henegouwen, de geboorteplaats van Saison. © Spotter2

Alcoholpercentage: 5% – 6,5%
Kleur: Donkerblond tot roodbruin.
Smaakprofiel: Lichtzuur – soms muf – met relatief veel koolzuur en een droge afdronk.
Bijvoorbeeld: Tank 7 (Boulevard Brewing Co.), Mannenliefde (Oedipus Brewing), Saison Dupont (Brasserie Dupont)

Persoonlijke favorieten

Chai de l’Ermitage V1 (L’Ermitage): Een blend van Saison en 15% Lambic van de gerenommeerde brouwerij Cantillon. Daarna heeft deze 6 maanden gerijpt op wittewijnvaten.

Deux Amis (Brasserie Dupont): Een samenwerking met Lost Abbey leidt wat mij betreft tot een veel beter bier dan de bejubelde Saison Dupont (één van de brouwerijen die nog altijd in Henegouwen staat). Dat zou kunnen komen door de toevoeging van Amerikaanse hoppen.

Halia (Goose Island Beer Co.): Een Farmhouse Ale die met toevoeging van perziken in wijnvaten werd gerijpt. Het levert een lekker zuur bier op, met een prettige diepgang.

Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting. Main image © Dirk Van Esbroeck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s