Historical Beer – Mumme

Water, mout, hop en gist; dat zijn de basis-ingrediënten voor bier. Maar in principe kan je met alleen de eerste twee ook een uitstekend bier brouwen.

Braunschweiger Mumme is een Duitse moutgedreven bierstijl die al ontstond in de vroege Middeleeuwen. Het was één van de eerste zwarte bieren. Oorspronkelijk waren er twee varianten; met en zonder alcohol.

Mumme bestaat officieel uitsluitend uit mout en water. Hierdoor was de drank erg lang houdbaar. Het was daarom het belangrijkste exportproduct van Braunschweig. Daarnaast werd het dikke brouwsel meegenomen tijdens lange zeereizen, aangezien het ook nog eens hielp tegen scheurbuik. Hierdoor werd het bier over de hele wereld bekend.

De stad Braunschweig staat synoniem aan Mumme. © Stadtarchiv Braunschweig.

Toen in de 18e eeuw de gezondheidsnormen waren verbeterd, verloor Mumme zijn bestaansrecht en verdween de alcoholhoudende variant grotendeels van het toneel. De alcoholvrije versie werd voornamelijk nog gebruikt als smaakversterker. Gelukkig zijn er tegenwoordig enkele brouwerijen die de stijl in ere proberen te herstellen.

De stad Braunschweig probeert nog altijd een graantje mee te pikken van de populariteit van weleer. Zo is er in de stad iedere november het Mummegenussmeile, een weekend vol evenementen rondom de drank.

In deze stijl is historisch gezien nog een onderverdeling. Vroeger had je de gewone Mumme, Segelschiff-Mumme (nog dikker, voor scheepsreizen), Kirsch-Mumme (met kersen) en Ernte-Mumme (de variant die in maart gebrouwen werd).

Mumme is tegenwoordig voornamelijk een kookingrediënt. © Braunschweig Stadtmarketing GmbH.

Alcoholpercentage: 4% – 10%
Kleur: Donkerbruin tot zwart.
Smaakprofiel: Zoete, stroperige moutdrank.
Bijvoorbeeld: Segelschiff-Mumme Bier (Mumme Brauerei Nettelbeck), Dear Old Mum (Alewerks Brewing Company), Schiøtz Mørk Mumme (Albani Bryggerierne)

Persoonlijke favorieten

Roggestout (Ramses Bier): Mumme is zo’n stijl die je amper tegen komt. In Nederland waagt volgens mij alleen Ramses zich er aan. Smaakt ietwat als een Stout; een beetje rokerig en met een tintje koffie.

Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting. Main image © Braunschweig Stadtmarketing GmbH.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s