IPA – English

on

Sinds Craft bieren een steeds groter aandeel krijgen in de bierwereld, is er één stijl waarvan de populariteit explosief gestegen is. Dat is natuurlijk IPA, ofwel India Pale Ale.

Deze stijl werd in de 18e eeuw ontwikkeld door de Engelsen. Het land had over de hele wereld koloniën, waarvan de grootste uiteraard India was. De burgers en soldaten aldaar wilden graag blijven genieten van hun bier, maar dat bedierf vaak tijdens de maandenlange bootreis. En ter plekke brouwen was vanwege de hitte erg lastig.

Destijds was Pale Ale het meest gedronken bier in Engeland. Door er extra hop aan toe te voegen, kon het bier langer bewaard worden. Zo ontstond een compleet nieuwe bierstijl, die wat bitterder was dan ze gewend waren. Volgens legenden kregen de officieren het bier puur, maar werd het voor het gepeupel verdund met water.

Een Engelse IPA is meestal wat donkerder dan een Amerikaanse. © Meritt Thomas / Unsplash.

Die originele versie kun je overigens amper nog vergelijken met de huidige exemplaren. Tegenwoordig drink je de IPA het best zo vers mogelijk, vanwege de hopbitterheid en -aroma’s, die relatief snel hun intensiteit verliezen.

Gemiddeld zijn Engelse IPA’s vrij subtiel en een stuk evenwichtiger dan hun Amerikaanse neefje. De bittere toets zit vaak in de afdronk. De gebruikte hoppen zijn Engels en zitten qua smaakprofiel aan de kant van aards en bloemig. Lokale gisten maken het bier vaak wat kruidiger.

Alcoholpercentage: 5% – 7,5%
Kleur: Medium roodbruin tot licht koper.
Smaakprofiel: Mild bitter, met kruidige tonen.
Bijvoorbeeld: London IPA (Meantime Brewing Company), Hooglander India Pale Ale (Hooglander Bier), La Renaissance (Brouwerij De Dochter van de Korenaar)

Persoonlijke favorieten

I.P.A. (Brouwerij De Prael): Een gedryhopte IPA met een fijne grapefruitsmaak. Gewoon uit Nederland.

Joker IPA (Williams Brothers Brewing Co.): Een zacht bittere IPA die lekker wegdrinkt.

Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting. Main image The Old Fort Ghaut – Thomas Daniell (1787) © The Met.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s