Namasté! 21 juni is gebombardeerd tot Internationale Yoga-Dag. Deze spirituele, fysieke en mentale oefeningen kennen hun oorsprong in het hindoeïsme. Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dit nu precies met bier te maken?
Rond 2013 ontstond in de Verenigde Staten een nieuwe, ludieke vorm van yoga. Hoewel het niet precies te achterhalen is waar en hoe het begon, is Brooke Larson degene die het in 2015 naar een groot publiek bracht. Zij begon een officieel bedrijf dat inmiddels door heel Amerika lessen verzorgt.
Rond dezelfde tijd ontdekten de Duitse docenten Jhula en Emily het fenomeen op het Burning Man festival. Zij besloten in Berlijn lessen te geven en via diverse evenementen verspreide het door Europa.

Er wordt uiteraard geproefd tijdens en na de oefeningen, maar dat is niet alles. Bij bieryoga wordt de populaire drank echt geïntegreerd in de lessen. Door de toevoeging van een bierflesje kan je spelen met balans en gewicht. Het is overigens niet de bedoeling om dronken te worden. Bij bieryoga krijg je normaal slecht één of twee flesjes voor de volledige les.
Brouwerijen springen maar wat graag op de hype in. Zij organiseren regelmatig events waar bieryoga centraal staat. In Nederland waren er bijvoorbeeld bijeenkomsten van Grutte Pier Brouwerij en Gebrouwen door Vrouwen, en in Belgie verzorgt Brussels Beer Project ze ook. Met een beetje handig zoekwerk vind je vast een locatie in de buurt waar je terecht kunt.
Niet iedereen is overigens positief over bieryoga. Fitnessexperts noemen het een ongezonde marketinggimmick. Maar hoewel het inderdaad vooral beweging met een knipoog is, staat er wel historisch besef aan de basis. Al in de zesde eeuw gebruikten yogi alcohol om dichter bij hun Goden te komen.
De basis is vermaak, maar toch is bieryoga inmiddels een serieus fenomeen. Wel lijkt het meer geschikt voor een gezellige dag, dan voor een wekelijkse workout. Sta jij binnenkort ook aangeschoten met een flesje bier op je hoofd te balanceren op één been?
Dit bericht verscheen eerder in het Engels op The Swaen. Main image © Otwarte Klatki