Duitsland heeft meer regiogebonden bierstijlen dan welk ander land dan ook. Adambier is er zo één. Dit brouwsel werd geboren in de stad Dortmund.
In de basis is Adambier een Altbier. Dat wil zeggen dat het bier voor lange tijd – minimaal een jaar, vaak veel langer – werd opgeslagen in houten vaten om daar te rijpen. Er werden flinke hoeveelheden hop toegevoegd, waardoor de houdbaarheid flink verbeterde. Dit proces zorgde ook voor een opmerkelijk hoge alcoholpercentage.
Een ander belangrijk element is de gerookte mout. In vroeger tijden was het drogen van mout een lastig proces. Om dit te versnellen, rookten veel brouwers hun mout, met een kenmerkende smaak tot gevolg. Combineer dat met de licht zure tonen uit de lagering en je snapt dat Adambier niet voor iedereen is weggelegd.

Adambier is een nicheproduct, dat door de opkomst van Lagers werd verdrongen. Tegenwoordig wordt het eigenlijk niet meer op grote schaal gemaakt. De huidige brouwers – voornamelijk in de Craft scene – laten de rokerige smaak soms vallen, wat natuurlijk doodzonde is.
Alcoholpercentage: 9% – 12%
Kleur: Licht- tot donkerbruin.
Smaakprofiel: Hoppig, lichtzuur en liefst met een klein beetje rook in het recept.
Bijvoorbeeld: Dutch Adam (Ramses Bier), Adam (Hair of the Dog Brewing Company), Adambier (Crooked Stave Artisan Beer Project)
Persoonlijke favorieten
Methusalem (The Monarchy): Zuurder dan een normale Alt, maar destijds (2016) was ik er niet kapot van. Misschien nog maar eens eentje proberen.
Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting. Main image © Beer Archives.