Oktoberfest

on

Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld. Het ontstond in Duitsland, maar tegenwoordig wordt het over de hele aardbol gevierd.

Het allereerste Oktoberfest werd gehouden in 1810, vanwege de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Tijdens de vijfdaagse festiviteiten waren er onder andere paardenraces en vierde men cultuur en traditie. Het werd een jaarlijks terugkerend evenement, met in het middelpunt bier.

Het feest begint ieder jaar op de eerste zaterdag na 15 september. Het eindigt in principe op de eerste zondag van oktober, tenzij dit op 1 of 2 oktober valt. In dat geval verlengt men het evenement tot en met 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenheid. Oktoberfest duurt dus 16 t/m 18 dagen.

Bij een dirndl horen natuurlijk ook vlechten. © Brett Sayles

Traditiegetrouw wordt Oktoberfest nog altijd gevierd op de Theresienwiese in München. Daar ontvangt men tegenwoordig meer dan 5 miljoen bezoekers. De mannen zijn vaak gekleed in lederhosen en de dames in een dirndl.

Zij kunnen terecht in één van de enorme tenten, of de omringende biertuinen. Het is echter niet zo dat iedere brouwerij mag deelnemen aan het officiële Oktoberfest. Die eer is voorbehouden aan een speciale selectie uit München. Momenteel zijn dat Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu München, Löwenbräu, Paulaner en Spaten. Zij schenken er een speciaal Festbier, dat geserveerd wordt in een Maß, een bierglas van maar liefst 1 liter.

Verder vind je er een braderie en de grootste kermis ter wereld. Want wie wil er nu niet na enkele grote pullen bier in een achtbaan of en schommelboot?

Inmiddels wordt Oktoberfest niet meer alleen in München gevierd. Naast tal van feestjes, zijn er grote edities in Stuttgart, Düsseldorf en zelfs het Nederlandse Sittard. Maar ook in de Verenigde Staten krijgt het evenement steeds meer voet aan de grond.

Dit bericht verscheen eerder in het Engels op The Swaen. Main image © Brett Sayles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s