IPA – Sour

Een zuur, hoppig bier.

IPA is een afkorting voor India Pale Ale, maar deze stijl is ontwikkeld door de Engelsen. Het land had over de hele wereld koloniën, waarvan de grootste uiteraard India was. De burgers en soldaten aldaar wilden graag blijven genieten van hun bier, maar dat bedierf vaak tijdens de maandenlange bootreis.

Door er extra hop aan toe te voegen, werd het bier beter bewaard. Ironisch, want een huidige IPA drink je het best zo vers mogelijk, omdat de hop relatief snel zijn smaak verliest.

Een Sour IPA is een vaak troebele IPA die – je verwacht het niet – zuur is. Deze smaak komt vaak van lactobacillus, een micro-organisme dat gebruikt wordt terwijl het bier afkoelt in de ketel.

De uitvinding wordt vooral toegeschreven aan Hudson Valley Brewery die een zure variant van een IPA – New England wilden maken. De tegenstelling van hoppig en zuur maakt het een welkome toevoeging aan de immer groeiende IPA-familie.

Alcoholpercentage: 5% – 8%
Kleur: Lichtgeel tot goud.
Bijvoorbeeld: Glycerin (Hudson Valley Brewery), Dolphin’s Cry (De Kromme Haring), Tough Love (Brussels Beer Project)

Persoonlijke favorieten:

  • Trolltunga (Buxton Brewery): Stevig citroenszuur, maar amper bitter, deze IPA. Een mooie samenwerking met Lervig.
  • Tender Beast (Nurme): Een licht vruchtensapje. Eerst proef je een bescheiden zuurtje en in de afdronk een minimaal bittertje.

Een kleine voetnoot: ieder bier is gelukkig anders. Bovengenoemde informatie is dan ook een benadering of schatting.