SMaSH

on

Het is een term die al even meegaat, maar je steeds vaker ziet opduiken – SMaSH. Maar wat betekent het precies en wat houdt het in?

Stripliefhebbers zien er misschien een verwijzing in naar het stopwoordje van de Hulk, maar met pletten heeft de term SMaSH niets te maken. Het is namelijk niets meer dan een acroniem, oftewel een afkorting die nog steeds uitspreken als een woord. Net als bijvoorbeeld SHIELD, om even bij Marvel te blijven.

Om Trappistenbier te kunnen kaderen, moeten we de geschiedenis induiken. De Orde der Cisterciënzers ontstond in eind elfde eeuw toen abt Octavo Arnolfini de regel van Benedictus invoerde. Het belangrijkste element was dat de monniken in hun eigen onderhoud moesten voorzien.

In de zeventiende eeuw evolueerde dit onder abt Jean de Rancé tot een nog striktere vorm genaamd Strikte Observantie. Kloosterlingen sloten zich af van de buitenwereld voor gebed en boete. Zijn volgelingen besloten hun leven stilzwijgend te leiden. Hun thuisbasis heette Abdij Notre Dame de la Grande Trappe, waardoor de orde al snel bekend werd als Trappisten.

Eén mout- en één hopsoort, meer heb je niet nodig. © www.freepik.com.

Maar waar staan de letters dan precies voor? Het antwoord is simpel: de twee ingrediënten die iedere bierliefhebber kent. SMaSH betekent namelijk Single Malt and Single Hop. Oftewel een recept slechts één mout en één hop gebruikt. Op deze manier kan je de karakteristieke eigenschappen beter waarnemen.

Met SMaSH proberen brouwers terug naar de basis te gaan. Hoe kan je een smaakvol bier maken met een beperkte opzet? Allereerst is het belangrijk de juiste mout te kiezen. Dit zullen voornamelijk basismouten zijn, zoals Pilsner, Lager, Ale, Munich en Vienna. Speciaalmouten hebben namelijk te weinig fermenteerbare suikers en worden normaal in kleine hoeveelheden gebruikt. Een SMaSH-Stout is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Bij de hop moet je letten op de inzetbaarheid. Omdat er slechts één soort gebruikt wordt, is het handig dat je die op het begin en eind kan inzetten. Om een complexe smaak te krijgen is een dry-hoppen eigenlijk onmisbaar. Het belangrijkste is dat mout en hop elkaar complementeren.

Beerwulf en Holland Hophuis lanceerden een heuse Smash-box. © Beerwulf.

Hoewel gist geen limieten kent in de SMaSH-methode is het aan te raden om een neutrale soort te kiezen. Brouwers van dit bier willen namelijk vooral de mout en hop uitlichten. SMaSH wordt dan ook veel gebruikt door hobbybrouwers die zo de nuances kunnen ontdekken. Zo kan je bijvoorbeeld je brouwsel opdelen en verschillende hoppen proberen. Daarnaast is het een goedkope en makkelijke manier van brouwen.

Maar ook Craft brouwerijen wagen zich er steeds vaker aan, om hun expertise aan te tonen. En hoewel je misschien nooit van de term hoorde, heb je ongetwijfeld al eens een SMaSH-biertje gedronken. In Nederland verschenen bijvoorbeeld Wheat Impact van Jopen, Puur Goudhaan van Bird Brewery, Smash Junga van vandeStreek bier en As Bitter As Ariana Grande’s Exes van Dutch Bargain. Internationaal zijn er onder andere Mosaic Promise van Founders en Erzulie van Omnipollo.

Main image © Unsplash.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s